Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Министарство правде поводом штрајка у Заводу за извршење кривичних санкција

Датум објаве: 15.02.2013 14:31 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


Одбијање хране од стране осуђеника у ЗИКС-у настављено је и данас. Раније данас су начелник КП дома и шефови Сектора за третман и Сектора за обезбјеђење обишли осуђена лица и разговарали са њима. Стање је промијењено у односу на јуче па данас 553 лица и даље одбијају храну док се штрајку није придружило или је од њега накнадно одустало 158 лица.

Здравствени прегледи су обављени јутрос, утврђено је да је здравствено стање осуђеника стабилно и да ни код једног осуђеника није констатована било каква слабост узрокована одбијањем уизимања хране. Служба здравствене заштите је приправна.

Храна се припрема у оптималним количинама и нуди уобичајеном процедуром осуђеним лицима након чега се процедурално констатује неприхватање хране.

Службеници Завода ће од сјутра сву одбијену храну одвозити у народну кухињу.

Понављамо да ће мишљење Министарства правде о иницијативи осуђених лица за доношење закона о амнестији бити припремљено и достављено Влади на разматрање већ на сљедећој сједници, као и да је доношење закона о амнестији у искључивој надлежности Скупштине Црне Горе.

Министарство правде ће наставити да прати развој ситуације и о томе правовремено обавјештава јавност.

Истовремено обавјештавамо јавност да се делегација Комитета Савјета Европе за спрјечавање мучења и нечовјечног или понижавајућег кажњавања или поступања (ЦПТ) налази у Заводу и врши обилазак свих затворских јединица.