Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Генерална директорка за извршење кривичних санкција Славица Рабреновић на Мултилатералном састанку на тему управљања затворима у Стразбуру

Генерална директорка за извршење кривичних санкција Славица Рабреновић на Мултилатералном састанку на тему управљања затворима у Стразбуру
Датум објаве: 25.04.2013 12:29 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


Генерална директорка за извршење кривичних санкција у Министарству правде, Славица Рабреновић, учествује на Мултилатералном састанку на тему управљања затворима који се данас и сјутра одржава у Стразбуру.
Она ће излагати на тему увођења нових приступа у црногорски систем извршења кривичних санкција у Црној Гори и осврнуће се на напоре које Црна Гора улаже да обезбиједи бољи третман лица на издржавању казни затвора који, са једне стране, препознаје поштовање услова сигурности, безбједности и дисциплине, а са друге, пуно поштовање људских права и људског достојанства.

Овај Мултилатерални састанак организује се у оквиру активности сарадње Савјета Европе са оним државама чланицама које су тренутно у процесу унапрјеђивања својих политика у области управљања затворима. Циљ састанка је да представници држава чланица размијене искуства и добре праксе, али и идентификују начине увођења нових приступа у своје системе.
Пренасељеност затвора и раст затворске популације представљају велики изазов за затворске управе и систем кривичног правосуђа у цјелини, како у погледу људских права, тако у погледу ефикасног управљања казненим установама.
Судска пракса Европског суда за људска права и налази надзорних тијела Савјета Европе, посебно Европског Комитета за превенцију тортуре и нехуманог и понижавајућег третмана и кажњавања (ЦПТ) и Комесара за људска права, показују да је пренасељеност затвора у неколико случајева била у комбинацији са рестриктивним режимом и лошим материјалним условима, што повећава штетне посљедице на затворенике. У складу са препорукама надзорних тијела, Црна Гора и многе државе чланице Савјета Европе израђују политике за побољшање управљања затворима.