Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Саопштење: Одржани радни састанци са представницима судова на тему „Пробација и алтернативне санкције“

Саопштење: Одржани радни састанци са представницима судова на тему „Пробација и алтернативне санкције“
Датум објаве: 09.02.2017 16:48 | Аутор: Ђ.П.

Испис Штампај страницу


Ђ.П.


Министарство правде Црне Горе, у сарадњи са Холандским Хелсиншким комитетом (НХЦ) и Центром за међународну правну сарадњу из Холандије (ЦИЛЦ), организовало је дана 7. и 8. фебруара 2017. године у Херцег Новом, радне састанке на тему “Пробација и алтернативне санкције”.

На састанцима су учествовали представници црногорских судова, холандски експерти, те представници Министарства правде Црне Горе - Дирекције за условну слободу.

Циљ радних састанака је био јачање сарадње на релацији Дирекција за условну слободу – судови и промовисање изрицања алтернативних санкција, а све у циљу увођења најбољих европских искустава и пракси у црногорски кривични систем.

Службеници Дирекције присутне су упознали са њеним радом, одговорностима и изазовима, са посебним акцентом на извршење казни рада у јавном интересу.

Од стране холандских експерата судије су информисане са могућностима вршења процјене ризика која се од стране пробационих службеника у Холандији спроводи у преткривичном и самом судском поступку, те с тим у вези савјетодавним извјештајима који холандски пробациони службеници достављају тужиоцима и судијама.

У оквиру састанака организована је и посјета свих учесника Дјечјем дому “Младост” у Бијелој, као једне од установа са којом Дирекција за условну слободу има сарадању у извршењу казне рада у јавном интересу, којом приликом су овлашћени представници Дјечјег дома изнијели позитивна искуства ове установе у поступку извршења предметне казне.

Учесници састанака су истакли значај даљег развијања сарадње у правосудном ланцу тужилаштво-судови-пробација и значај помоћи коју би представљали савјетодавни извјештаји пробационих службеника за црногорске тужиоце и судије, а све у циљу боље оцјене личности и оцјену подобности починиоца дјела за изрицање неке од алтернативних санкција.

Радни састанци су организовани у оквиру Матра ЦоПРОЛ пројекта под називом "Подршка раду Дирекције за условну слободу и систему алтернативних санкција у Црној Гори", који се реализује у партнерству између Холандије и Црне Горе.