Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

Saopštenje: Održan prvi u nizu novog ciklusa seminara u okviru Programa obuke nosilaca pravosudne funkcije o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima

Saopštenje: Održan prvi u nizu novog ciklusa seminara u okviru Programa obuke nosilaca pravosudne funkcije o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima
Datum objave: 19.06.2015 11:44 | Autor: D. P.

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Upravi za kadrove sa početkom održan prvi u nizu novog ciklusa seminara u okviru Programa obuke nosilaca pravosudne funkcije o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Seminar je organizovan u saradnji Ministarstva pravde i Centra za obuku nosilaca pravosudne funckije, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kancelarije u Podgorici i Britanske ambasade u Crnoj Gori.

 

Seminar na temu: »Saradnja u krivičnim stvarima u EU« otvorila je Svetlana Rajković, generalna direktorka Direktorata za međunarodnu pravnu pomoć i saradnju u  Ministarstvu pravde Crne Gore, koja je podsjetila učesnike na važnost jačanja kapaciteta nacionalnih institucija u ovoj oblasti, što je jedna od obaveza definisanih Akcionim planom za poglavlje 24.

 

Rajković se osvrnula na uspješnost ranijeg projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva pravde u oblasti međunarodne pravne pomoći“, podržanog od strane Britanske amabasade, koja je u maju ove godine opredijelila sredstva za njegov nastavak usmjeren ka realizaciji kreiranih Planova obuke u oblasti međunarodne pravne pomoći. Ona je poželjela učesnicima uspješan i produktivan rad tokom prvog u nizu novog ciklusa seminara, planiranih u okviru pomenutog nastavka projekta.

 

Na seminaru je bilo riječi o pravu Evropske unije i saradnji u krivičnim stvarima definisanoj Konvencijom o izručenju između država članica Evropske unije (1995) i relevantnim međunarodnim Odlukama, kao i o crnogorskom zakonodavstvu i praksi sudova u ovoj oblasti. Predavanja su održali stručnjaci u oblasti međunarodne pravne pomoći iz Crne Gore i regiona - Maja Rakić, načelnica Sektora za međunarodnu pravnu pomoć i pravosudnu suradnju s državama članicama EU u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske i  Miroslav Bašović, sudija Višeg suda u Podgorici.