Мања слова Већа слова РСС

Директорати у Министарству

 
 
 
 

Љ.Ј.

МПА

 

>

Саопштење: Одржан први у низу новог циклуса семинара у оквиру Програма обуке носилаца правосудне функције о међународној правној помоћи у кривичним стварима

Саопштење: Одржан први у низу новог циклуса семинара у оквиру Програма обуке носилаца правосудне функције о међународној правној помоћи у кривичним стварима
Датум објаве: 19.06.2015 11:44 | Аутор: Д. П.

Испис Штампај страницу


Данас је у Управи за кадрове са почетком одржан први у низу новог циклуса семинара у оквиру Програма обуке носилаца правосудне функције о међународној правној помоћи у кривичним стварима. Семинар је организован у сарадњи Министарства правде и Центра за обуку носилаца правосудне фунцкије, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), канцеларије у Подгорици и Британске амбасаде у Црној Гори.

 

Семинар на тему: »Сарадња у кривичним стварима у ЕУ« отворила је Светлана Рајковић, генерална директорка Директората за међународну правну помоћ и сарадњу у  Министарству правде Црне Горе, која је подсјетила учеснике на важност јачања капацитета националних институција у овој области, што је једна од обавеза дефинисаних Акционим планом за поглавље 24.

 

Рајковић се осврнула на успјешност ранијег пројекта „Јачање капацитета Министарства правде у области међународне правне помоћи“, подржаног од стране Британске амабасаде, која је у мају ове године опредијелила средства за његов наставак усмјерен ка реализацији креираних Планова обуке у области међународне правне помоћи. Она је пожељела учесницима успјешан и продуктиван рад током првог у низу новог циклуса семинара, планираних у оквиру поменутог наставка пројекта.

 

На семинару је било ријечи о праву Европске уније и сарадњи у кривичним стварима дефинисаној Конвенцијом о изручењу између држава чланица Европске уније (1995) и релевантним међународним Одлукама, као и о црногорском законодавству и пракси судова у овој области. Предавања су одржали стручњаци у области међународне правне помоћи из Црне Горе и региона - Маја Ракић, начелница Сектора за међународну правну помоћ и правосудну сурадњу с државама чланицама ЕУ у Министарству правосуђа Републике Хрватске и  Мирослав Башовић, судија Вишег суда у Подгорици.