Manja slova Veća slova RSS

Direktorati u Ministarstvu

 
 
 
 

Lj.J.

MPA

 

>

Saopštenje: Generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju i projekte Nikola B. Šaranović govorio na otvaranju seminara "Savremene istražne tehnike i međunarodna pravosudna saradnja”

Saopštenje: Generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju i projekte Nikola B. Šaranović govorio na otvaranju seminara "Savremene istražne tehnike i međunarodna pravosudna saradnja”
Datum objave: 11.09.2018 12:32 | Autor: LJ.J.

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju i projekte Nikola B. Šaranović govorio je na otvaranju dvodnevnog seminara “Savremene istražne tehnike i međunarodna pravosudna saradnja”, koji se održava u Budvi, u organizaciji Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu i Ambasade SAD u Crnoj Gori.  Na otvaranju su govorili i predsjednica Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu Senka Danilović i pravni savjetnik u Ambasadi SAD Erik Larson.

Istakavši da je pravosudna saradnja jedan od uslova uspješne borbe protiv kriminala, Šaranović je podsjetio da je njeno unaprjedjenje posebno postavljen cilj u strateškim dokumentima za reformu pravosuđa i sistema vladavine prava u Crnoj Gori, od Strategije reforme pravosuđa do Akcionog plana za poglavlje 24 “Pravda, sloboda i bezbjednost”.

 On je naglasio da je zbog toga svaka aktivnost koja je usmjerena na jačanje kapaciteta crnogorskih institucija u ovoj oblasti dobrodošla, posebno ako je rijec o kontinuitetu kvalitetnih obuka koje se sprovode u saradnji Centra za obuku u sudstvu i tužilasštvu i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Šaranović je učesnicima seminara predstavio rješenja iz Predloga zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa državama članicama EU, kojima se u naš pravni sistem prenosi Evropski istrazni nalog, kao jedan od najmoćnijih instrumenata pravosudne saradnje na nivou EU, istakavši da ovaj seminar predstavlja dobru pripremu njegovih polaznika za obuku o ovom instrumentu.